back-button

Simona Muntean

Picture of the author

UGNSBAKADE MUNKAR

  • <20 minuter
  • 6 personer

Ok jag kompromissar här, jag erkänner. Ingen jäst i degen så ingen jäsningstid. Inga friterade utan ugnsbakade munkar. Tänker inte ljuga för er och påstå att dessa smakar precis som friterade munkar. Absolut inte. Men är de goda? Absolut! Ganska få ingredienser som ofta finns hemma i kyl och skafferiet och det tar mindre än 30 minuter att baka. Värt att testa? Definitivt.


    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175ºC och olja och mjöla lätt en munkplått. Ställ åt sidan.

    2.

    Vispa lätt crème fraiche, ägg, olja, strösocker och vanilj.

    3.

    Tillsätt vetemjöl och bikarbonat och vispa till en jämn smet.

    4.

    Fördela smeten i formarna i plåten (6 stycken).

    5.

    Grädda i mitten av ugnen för mellan 10-15 minuter beroende på ugn. Mina munkar blev klara på ca 10-11 minuter.

    6.

    Låt stå ca 2-3 minuter i formarna.

    7.

    Vänd på galler och låt munkarna kallna under kökshandduk.

    8.

    Sikta över florsocker innan serveringen.

    Ingredienser

    3/4 dl crème fraiche

    1 litet ägg

    1/3 dl rapsolja

    2/3 dl strösocker

    1/2 tsk vaniljsocker

    1 1/4 dl vetemjöl

    1/2 tsk bikarbonat

    en nypa salt

    florsocker att sikta över de färdiga munkarna