Vispa alla ingredienserna till smeten, börja med 2 dl vetemjöl och tillsätt mer om smeten är för lös. Den ska vara som en vaniljsås.
Jag gjorde mammas godaste pannkakor och fyllde de med färskost typ kvarg och gratinerade i ugnen med massa vispgrädde på. Det är typiskt rumänsk dessert, ugnsgratinerade pannkakor med färskost. Servera pannkakorna varma direkt från ugnen och du är i himlen. Helt underbara. I Rumänien fyller man pannkakorna med ett typiskt färskost som liknar keso, fast krämigare och ja godare. Men men… Lätt att göra laktos- eller äggfria.
1.
Vispa alla ingredienserna till smeten, börja med 2 dl vetemjöl och tillsätt mer om smeten är för lös. Den ska vara som en vaniljsås.
2.
Låt smeten vila i kylskåp för 30 minuter.
3.
Hetta upp en stekpanna eller pannkakslagg och grädda jämna, tunna pannkakor i lite rapsolja.
4.
Stapla pannkakorna på varandra och täck med plast eller lock så håller dem sig mjuka.
5.
Blanda färskost, ägg, strö- och vaniljsocker samt citronzest. Fyll pannkakorna med fyllning, rulla och lägg i en form som du har smort in med lite smör.
6.
Häll grädden över pannkakorna och grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter tills pannkakorna får en fin yta.
7.
Serveras ljumma. Förvaras i kylskåp och värms upp vid servering.
1 ägg
2-3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
3 dl mineralvatten, kolsyrad
2 dl mjölk
en nypa salt
rapsolja till stekning
400 g färskost typ keso/kvarg
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
citronzest från 0.5 citron
2 msk smör
5 dl visp- eller matlagningsgrädde