back-button

Simona Muntean

Picture of the author

UGNSGRATINERADE PANNKAKOR FYLLDA MED FÄRSKOST

  • 12 personer

Jag gjorde mammas godaste pannkakor och fyllde de med färskost typ kvarg och gratinerade i ugnen med massa vispgrädde på. Det är typiskt rumänsk dessert, ugnsgratinerade pannkakor med färskost. Servera pannkakorna varma direkt från ugnen och du är i himlen. Helt underbara. I Rumänien fyller man pannkakorna med ett typiskt färskost som liknar keso, fast krämigare och ja godare. Men men… Lätt att göra laktos- eller äggfria.

Hur

Instruktioner

1.

Vispa alla ingredienserna till smeten, börja med 2 dl vetemjöl och tillsätt mer om smeten är för lös. Den ska vara som en vaniljsås.

2.

Låt smeten vila i kylskåp för 30 minuter.

3.

Hetta upp en stekpanna eller pannkakslagg och grädda jämna, tunna pannkakor i lite rapsolja.

4.

Stapla pannkakorna på varandra och täck med plast eller lock så håller dem sig mjuka.

5.

Blanda färskost, ägg, strö- och vaniljsocker samt citronzest. Fyll pannkakorna med fyllning, rulla och lägg i en form som du har smort in med lite smör.

6.

Häll grädden över pannkakorna och grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter tills pannkakorna får en fin yta.

7.

Serveras ljumma. Förvaras i kylskåp och värms upp vid servering.

Ingredienser

Smet

1 ägg

2-3 dl vetemjöl

5 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

0.5 tsk bakpulver

3 dl mineralvatten, kolsyrad

2 dl mjölk

en nypa salt

rapsolja till stekning

Fyllning och Gratinering

400 g färskost typ keso/kvarg

2 ägg

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

citronzest från 0.5 citron

2 msk smör

5 dl visp- eller matlagningsgrädde