Förvärm ugnen till 175 ° C. Smör och mjöla en 20 cm rund form. Lägg bakplåtspapper i botten på formen och ställ åt sidan.
En saftig kardemumma sockerkaka toppad med sockrade blodapelsinskivor. En upp och ner kaka med blodapelsiner som är gudomligt saftig och god.
1.
Förvärm ugnen till 175 ° C. Smör och mjöla en 20 cm rund form. Lägg bakplåtspapper i botten på formen och ställ åt sidan.
2.
Skär citrusfrukterna i tunna skivor och vänd dem i 1/2 dl strösocker.
3.
Lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen och häll över eventuella sockerrester. Strö över ca hälften av kardemumma och ställ formen åt sidan.
4.
Rör mjölet, bakpulver, resterande kardemumma och saltet i en skål.
5.
I en annan skål, vispa smör, strösocker och citronskal med en elektrisk mixer tills den är ljus och fluffig, ca 4 minuter. Skrapa ner skålens sidor.
6.
Lägg i vanilj och sedan äggen ett i taget och vispa jämn efter varje ägg.
7.
Vispa i filmjölken på låg hastighet .
8.
Lägg gradvis i mjölblandningen och mixa för att kombinera.
9.
Skedda smeten över apelsinerna och släta till ytan.
10.
Baka i mitten av ugnen tills en tandpetare som sätts in i mitten och kommer ut ren, ca 35- 45 min beroende på ugn.
11.
Låt den svalna i formen för 15 minuter och kör sedan en tunn kniv längs omkretsen tills den släpper kanterna på formen.
12.
Vänd kakan på en tallrik.
13.
Pilla bort pappret och skär kakan i skivor.
14.
Servera varma eller vid rumstemperatur.
100 g smör, vid rumstemperatur, plus mer för formen
2 blodapelsiner
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/2 tsk riven skal
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk stött kardemumma
2 ägg, vid rumstemperatur
1 1/2 dl filmjölk eller matlagningsyoghurt