back-button

Simona Muntean

Picture of the author

UPPOCHNER KRYDDIG CLEMENTINKAKA MED KARDEMUMMA OCH GRÄDDE

  • 10 bitar

En saftig och kryddig clementinkaka med inslag av kanel, stjärnanis och kardemumma, toppad med sockerlag och serverad med vispad grädde. Ett perfekt bakverk för vintern!

    Hur

    1.

    Förvärm ugnen till 175 ° C. Klä en rund form (20 cm) med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    Skär clementinerna i tunna skivor.

    3.

    Koka upp på spisen strösocker och vatten.

    4.

    Lägg i clementinskivorna, kanel och stjärnanis och koka i 5-10 minuter tills skalen på frukten börjar bli genomskinlig. 

    5.

    Ta upp clementinerna på en tallrik och fortsätt koka sockerlagret tills den blir som en lättflytande honung.

    6.

    Lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen och ställ formen åt sidan.

    7.

    Rör mjölet, bakpulver, resterande kardemumma och saltet i en skål. 

    8.

    I en annan skål, vispa smör med strösocker med en elektrisk mixer tills den är ljus och fluffig, ca 2-3 minuter. Skrapa ner skålens sidor. 

    9.

    Lägg i vanilj och sedan äggen ett i taget och vispa jämn efter varje ägg.

    10.

    Vispa i filmjölken på låg hastighet .

    11.

    Lägg i mjölblandningen i tre omgångar och vispa emellan för att kombinera. 

    12.

    Skedda smeten över clementinerna och släta till ytan.

    13.

    Baka i mitten av ugnen tills en tandpetare som sätts in i mitten och kommer ut ren, ca 30- 35 min beroende på ugn. 

    14.

    Låt kakan svalna i formen för 10 minuter.

    15.

    Vänd kakan på ett serveringsfat. 

    16.

    Pilla bort pappret och pensla toppen och kanterna runt om kakan med resten av sockerlagret.

    17.

    Servera med vispad grädde.

    Ingredienser

    Smet

    100 g smör, vid rumstemperatur, plus mer för formen

    1 1/2 dl strösocker

    3 dl vetemjöl

    1 tsk bakpulver

    1/4 tsk salt

    1/2 tsk riven skal

    1 tsk vaniljpulver

    1/2 tsk stött kardemumma

    2 ägg, vid rumstemperatur

    1 1/2 dl filmjölk eller matlagningsyoghurt

    Topping

    2 dl strösocker

    1 dl vatten

    2-3 clementiner skivade

    1-2 kanelstänger

    2-3 stjärnanis