back-button

Simona Muntean

Picture of the author

UPPOCHNER RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA

En ljuvligt god och superenkel rabarberkaka med kardemumma. Istället för smör används rapsolja för att hålla kakan mjuk även när den är kall. Kardemumma och muscovadosocker ger en härlig smak till rabarberna.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörj och mjöla en rund form på 23 cm, ställ åt sidan.

    2.

    I en skål blanda vetemjöl, bakpulver, salt och malen kardemumma. Ställ åt sidan.

    3.

    Dela rabarberstjälkarna på längden. Skär dem så det passar i botten på formen.

    4.

    Strö muskovadosocker i botten på formen och lägg rabarber bitarna i ett fint mönster. Ställ åt sidan.

    5.

    Vispa ägg och strösocker fluffigt.

    6.

    Tillsätt vaniljsocker, yoghurt och olja. Vispa snabbt.

    7.

    Tillsätt mjölblandningen och vispa jämt.

    8.

    Häll smeten över rabarberna och grädda i mitten av ugnen tills kakan är gräddad, mellan 45- 60 minuter beroende på ugn och form.

    9.

    Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den uppochner på ett serveringsfat.

    10.

    Servera ljummen med glass eller vispad grädde.

    Ingredienser

    4 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    en nypa salt

    1 tsk malen kardemumma

    2 dl strösocker

    3 stora ägg

    1 tsk vaniljsocker

    2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil

    2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken

    4-5 rabarberstjälkar

    4-5 msk muskovadosocker

    ev vaniljglass eller vispad grädde till servering