back-button

Simona Muntean

Picture of the author

UPPOCHNER VÄND BLÅBÄRSKAKA MED KARDEMUMMA

  • 5 minuter + 45 minuter
  • 12 personer

En saftig och god blåbärskaka med kardemumma som passar perfekt ihop. Baka med färska eller frysta skogsblåbär för bästa resultat.

Hur

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ åt sidan.

2.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.

3.

I en annan skål, vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.

4.

Tillsätt mjölblandningen och vispa jämnt.

5.

Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.

6.

Strö muscovadosocker i botten på formen. Häll blåbären över.

7.

Häll smeten över och släta till ytan.

8.

Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

9.

Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat.

10.

Förvaras svalt i låda med lock.

Ingredienser

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

en nypa salt

1 tsk malen kardemumma

2 dl strösocker

3 stora ägg

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil

2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken

3 dl skogsblåbär färska eller frysta

1 dl muscovadosocker