Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ åt sidan.
En saftig och god blåbärskaka med kardemumma som passar perfekt ihop. Baka med färska eller frysta skogsblåbär för bästa resultat.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ åt sidan.
2.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
3.
I en annan skål, vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.
4.
Tillsätt mjölblandningen och vispa jämnt.
5.
Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
6.
Strö muscovadosocker i botten på formen. Häll blåbären över.
7.
Häll smeten över och släta till ytan.
8.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
9.
Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat.
10.
Förvaras svalt i låda med lock.
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk malen kardemumma
2 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil
2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken
3 dl skogsblåbär färska eller frysta
1 dl muscovadosocker