back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VANILJDOFTANDE OSTKAKA I LÅNGPANNA - EN ROSA MÅNAD

En himmelsk och krämig ostkaka i långpanna med mördegsbotten. En läcker kaka som passar perfekt till många och till kalas. Receptet är enkelt att följa och ger ca 40-50 bitar.

    Hur

    1.

    Sätt på ugnen på 200º C. Kläd en form på ca 30 X 40 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg. Har du en matberedare är det att föredra men det fungerar att knåda för hand också. Det gjorde jag efter att felaktigt ha försökt göra mördegen i assistenten. Hela köket och jag inklusive blev fulla med mjöl. Aldrig mer.

    3.

    Tryck ut hälften av mördegen i en långpanna. Har använt baksidan av en matsked med det går lika bra att trycka ut med fingrarna. Ställ plåten åt sidan tills du förbereder fyllningen.

    4.

    Vispa ihop ägg, kvarg, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över över mördegsbottnen i formen. Smula resten av mördegen över.

    5.

    Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna lite i pannan och sen lyft försiktigt med bakpapper. Låt den helst kallna helt innan du delar den i rutor. Då får kakan mycket finare och jämnare kanter. Sikta över lite florsocker innan servering.

    Ingredienser

    500 g smör

    10 dl vetemjöl

    4 dl strösocker

    4 msk vaniljsocker

    1 msk bakpulver

    5 dl naturell kvarg

    2 dl crème fraiche

    1 msk vaniljsocker

    2 dl strösocker

    att sikta över äggflorsocker