back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VANILJDOFTANDE SAFFRANSBRIOCHER

  • 12 personer

Varning! Tänker dela med mig av ett recept på smöriga briocher med saffran och vanilj. Med saffran. Nu i juletider bakar jag inte mycket utan saffran. Skulle kunna ha saffran i allt om det vore för mig. Nästan. Vet inte vad ni tycker men jag tröttnar aldrig på saffran. Just i år har jag fått till saffransbiscotti och glass. Men det är julafton idag och briocherna kommer vi äta imorgon. Juldagen.

Hur

Gör så

1.

Dag 1 blanda alla ingredienser utom smöret i en degblandare. Kör ett par minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och kör i ytterligare cirka 5 minuter.

2.

Sänk hastigheten och blanda i lite smör i taget. Låt degen vila i kylen över natten.

3.

Den andra dagen börja med att sätta ugnen på 200 º C.

4.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp den i 10 – 12 bitar, kavla varje bit till en avlång platta, pensla med smör och strö över vanilj. Rulla ut till snäckor, nystan eller knyt ihop längderna till knutar.

5.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg briocherna lite glest.

6.

Täck med en kökshandduk och låt dem vila minst en halv timme.

7.

Grädda dem mitt i ugnen i 25–35 minuter, tills dem fått en fin, ljust gyllenbrun färg

8.

Koka strösocker med vatten i ett par minuter tills sockret har smält och konsistensen blir honungsaktig.

9.

Pensla de färdiga bullarna med sockerlag.

10.

Låt bröden svalna på galler och pudra ev med florsocker om du inte använder sockerlag.

Ingredienser

Deg

9.5 dl vetemjöl

ca 1 dl strösocker

1 msk torrjäst

4 medelstora ägg

ca 1 tsk

50 g mjölk

1 vaniljstång, dela, skrapa ur och använd fröna

150 g smör, mjukt

Fyllning och topping

50 g smält smör

2 msk vaniljsocker

Florsocker att pudra med de färdiga bullarna eller sockerlag

Sockerlag

1 dl socker

0.5 dl vatten