back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VANILJFYLLDA KANELSNURROR

  • 24 bullar

En underbart saftig bulle eller snurra fylld med vaniljkräm och kanel. Ett recept som tar ca 3-3,5 timmar att göra och ger ca 24 bullar. Perfekt för alla som älskar kanel och vanilj!

Hur

1.

Smula jästen i en skål och rör i lite mjölk tills den har löst upp sig.

2.

Blanda alla ingredienser till degen, förutom smör, i köksassistent. Börja med den mindre mängden vetemjöl. Kör maskinen på medelhastighet i ca 10 minuter.

3.

Tillsätt smöret i små kuber och kör assistenten tills degen går ihop och blir glansig. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen. Ska vara glansig och inte kännas kladdig.

4.

Jäs degen under handduk på en varm och dragfri plats för ca 1,5 timme till 2 timmar, eller till dubbelstorlek.

5.

Sätt under tiden ugnen på 200 grader och blanda ihop kanelfyllningen till en jämn smet samt ställ åt sidan.

6.

När degen har jäst färdigt stjälp upp den på lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla varje degbit till en rektangel ca 1 cm tjock, bre fyllning på halva rektangeln och dra över den andra halvan.

7.

Skär i 2 cm tjocka remsor ut med långsidan och snurra ihop dem till snurror.

8.

Lägg bullarna glest på bakplåtspapper beklädd plåt och låt dem jäsa under handduk ca 45 minuter, till dubbel storlek.

9.

Gör vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpackningen.

10.

Tryck med tummen i mitten på varje bulle och gör en grop som du fyller med vaniljkräm.

11.

Pensla bullarna rumt om med uppvispad äggvita och strö över pärlsocker.

12.

Sänk värmen till 175 grader och grädda bullarna i mitten eller nedersta delen av ugnen för ca 15–20 minuter, tills bullarna är gyllenbruna.

13.

Låt bullarna svalna på galler under en handduk.

Ingredienser

Deg

2 ½ dl vispgrädde fingervarm

2 ½ dl standardmjölk fingervarm

50 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)

1 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör vid rumstemperatur

12–14 dl vetemjöl

1 nypa salt (uteslut ifall smöret är saltat)

Kanelfyllning

150 g smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2–3 msk kanel

2 msk vetemjöl

Vaniljfyllning

1 påse DrOetker bakstabil vaniljkräm

4 dl mjölk

Garnering

1 uppvispad äggvita

pärlsocker