Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Den ultimata kladdkakan, godaste kladdkaka, och det enda receptet du behöver. Och för att lyckas med behöver du tänka på tre enkla saker. Den ena är att använda choklad av bra kvalité, inte blanda i smeten mer än det behövs och den tredje den väsentliga, att inte grädda kakan för länge. Här gäller verkligen att du känner din ugn så du inte gräddar kakan för mycket så du tappar den krämiga konsistensen. Vet att det är svårt men tänk att bättre om kakan är undergräddad än övergräddad
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
2.
Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanter. Ställ åt sidan.
3.
I en kastrull på spisen värm smör och vispgrädde. Rör i emellanåt. Så fort smöret har smällt tillsätt chokladen och rör i kontinuerligt.
4.
Ta bort från spisen och tillsätt all socker. Blanda jämt.
5.
Tillsätt salt och äggen lätt uppvispade. Vispa kraftigt så inte äggen blir till äggröra på grund av värmen.
6.
Blanda i sist vetemjöl och blanda till en jämn smet.
7.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara klar på kanten och ytan men kännas fortfarande mjuk i mitten.
8.
Låt kakan kallna i formen under ett kökshandduk och sedan vila i kylskåp i minst en timme.
9.
Vispa grädden till medelhårda toppar. Lossa formen och ställ kakan på ett serveringsfat. Spritsa eller lägg på en klick grädde på kakan innan servering. Garnera med choklad.
1.
Servera kakan riktigt riktigt kall för en sån tryffelaktig konsistens. Det går jättebra att frysa in den färdiggräddade kakan.
100 g normalsaltat smör
1 1/2 dl vispgrädde
300 g mörk choklad av bra kvalité (minst 70%)
1 1/2 dl Muscovadosocker, ljust eller mörkt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 st ägg
1 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
chokladkulor, riven eller hyvlad
ätbar guldpulver