back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VÄRLDENS GODASTE KLADDKAKA - PÅ RIKTIGT

Den ultimata kladdkakan som kräver att du använder choklad av bra kvalitet, inte överblandar smeten och inte gräddar för länge. En krämig och god kladdkaka som serveras kall med grädde och choklad.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

    2.

    Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanter. Ställ åt sidan.

    3.

    I en kastrull på spisen värm smör och vispgrädde. Rör i emellanåt. Så fort smöret har smällt tillsätt chokladen och rör i kontinuerligt.

    4.

    Ta bort från spisen och tillsätt all socker. Blanda jämt.

    5.

    Tillsätt salt och äggen lätt uppvispade. Vispa kraftigt så inte äggen blir till äggröra på grund av värmen.

    6.

    Blanda i sist vetemjöl och blanda till en jämn smet.

    7.

    Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara klar på kanten och ytan men kännas fortfarande mjuk i mitten.

    8.

    Låt kakan kallna i formen under ett kökshandduk och sedan vila i kylskåp i minst en timme.

    9.

    Vispa grädden till medelhårda toppar. Lossa formen och ställ kakan på ett serveringsfat. Spritsa eller lägg på en klick grädde på kakan innan servering. Garnera med choklad.

    Ingredienser

    100 g normalsaltat smör

    1 1/2 dl vispgrädde

    300 g mörk choklad av bra kvalité (minst 70%)

    1 1/2 dl Muscovadosocker, ljust eller mörkt

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    en nypa salt

    4 st ägg

    1 dl vetemjöl

    2 dl vispgrädde

    - chokladkulor, riven eller hyvlad

    - ätbar guldpulver