back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VINTERS ENKLASTE MJUK FRUKTKAKA

  • 16 bitar

Har det hänt dig någon gång att du börjar med att öppna kylskåpet, sen skafferiet och slutar med att du bjuder på en kaka eller dessert som inte var tänkt? Mina barn säger att jag är skadad och det kan ju diskuteras. Ta till exempel denna kaka, enklaste mjuk fruktkaka som är bakat i princip på rester. kylskåp-, skafferi- och frysrester. Låter inte så glamouröst när man säger det så men hallå vad gott det blir

    Hur

    Instruktioner

    1.

    Sätt ugnen på 175º C och klä en brödform med bakplåtspapper.

    2.

    Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.

    3.

    I en annan skål, vispa väl strösocker och ägg luftigt.

    4.

    Tillsätt yoghurt och vaniljsocker.

    5.

    Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.

    6.

    Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.

    7.

    Häll 1/3 del av smeten i formen.

    8.

    Strö över 1/3 del av frukt och bär blandningen. Fortsätt med 1/3 del smet osv.

    9.

    Avsluta med frukt-och bär.

    10.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.

    11.

    Låt kakan svalna i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.

    12.

    Sikta över florsocker innan serveringen eller gör en glasyr med florsocker och lite citronsaft.

    Ingredienser

    Smet

    4.75 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    en nypa salt

    2.5 dl strösocker

    3 stora ägg

    1 tsk vaniljsocker eller Dr Oetker vaniljpasta

    2.5 dl yoghurt naturell

    1 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken

    2 dl blandade frysta eller färska bär, suckat, apelsinskal, russin m m.