Lös upp jästen i mjölken.
En sats ger 2 formbröd. Brödet blir luftigt, saftigt och gott med vitlök, persilja och mozzarella ost. Utmana dig själv att sluta äta efter en bit!
1.
Lös upp jästen i mjölken.
2.
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Häll över mjölken och vatten. Blada tills du får ihop degen.
3.
Ta upp degen på bakbordet och häll olja i mitten. Knåda in oljan. Om degen känns för klibbig, addera lite mjöl. Knåda degen ca 7-10 minuter tills den blir blank och elastisk.
4.
Lägg degen tillbaka i bunken och täck med en kökshandduk. Låt den jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
5.
Klä två formar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175º.
6.
Dela degen i två, rulla varje del till en rektangel ca 60X 25 cm.
7.
Bre på halva smörmängden på en rektangel och strö över vitlök, persilja och avsluta med riven ost.
8.
Dela med en pizza skärare i kvadrater, lika stora som breden på formen. Stapla alla bitar på varanndra och lägg i formen. det gör ingenting om formen inte fylls helt eller om bitarna inte är helt lika. Brödet kommer ändå att jäsa mer innan gräddningen.
9.
Upprepa samma procedur med den andra degbit. Låt bröden jäsa under handduk för 30-45 minuter.
10.
Om du inte vill grädda båda bröden på en gång kan du frysa in den ena precis innan ugnen.
11.
Grädda bröden i nedersta delen av ugnen för ca 50 minuter, sänk eventuellt värmen till 150 º efter halva tiden så inte bröden bränns på toppen.
12.
Ta ut bröden ur formarna och låt kallna på galler under kökshandduk ca 10 minuter innan servering.
13.
Servera brödet varmt. Njut!
750 g mjöl
30 g färsk jäst
2/3 msk salt
1/2 msk socker
3 dl vatten
1,90 dl mjölk
1 msk olivolja
1 hel vitlök
1 1/2 dl persilja
3 msk smör
200 g mozzarella ost