back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VRIDNA BAGUETTE

Ett enkelt recept på vridna baguetter gjorda på samma grunddeg som valnötsfrallorna eller focaccian. Receptet är superenkelt och går att variera. Perfekt att bjuda på till frukost eller som tilltugg.

    Hur

    1.

    I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.

    2.

    Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan, mjöla pappret rikligt.

    3.

    Ta upp degen på väl mjölat bakbord, dra i ändarna och vik till ett paket, med skarven neråt. Dela i 3 bitar. Mjöla ytan rikligt och börja tvina och dra i ändarna, forma till baguette. Låg på plåt. Upprepa samma procedur med resterande deg.

    4.

    Låt baguetterna jäsa under en kökshandduk i 15 minuter.

    5.

    Grädda baguetten i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).

    6.

    Ta ut plåten ur ugnen, lyft bröden med bakplåtspapper och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt bröden kallna innan du skär i skivor.

    Ingredienser

    8 dl vetemjöl

    2 tsk salt

    1 tsk torrjäst

    4 dl kallt vatten