back-button

Simona Muntean

Picture of the author

WHITE VELVET TÅRTA MED JORDGUBBAR OCH CHAMPAGNE SMÖRKRÄM

  • 16 personer

J o r d g u b b a r ♥ c h a m p a g n e = S a n t

Shaby chic romantiskt tårta att fira kärlek och gemenskap med. Tänk dig jordgubbar och champanj fast på en tallrik. En drömtårta med vaniljbottnar fyllda med champagnesmörkräm och färska jordgubbar, dekorerad med vispgrädde och massor av jordgubbar. Passar lika bra till Alla hjärtans dag som till Midsommar.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 º. Smörj och mjöla 3 runda formar. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna.

2.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat,socker och salt.

3.

Blanda i smör och olja. Det blir en tjock grynig massa.

4.

Blanda separat buttermilk med äggvitor och vaniljsocker. Häll sen den i två omgångar i massan och vispa till en jämn smet. Vispa på medelhastighet i en minut. Det blir en vit och mycket krämig sametslen smet.

5.

Fördela smeten lika i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Gör tandpetartesten. När tandpetaren kommer ut torr är bottnarna färdigt gräddade.

6.

Låt bottnarna kallna i formarna under en kökshandduk.

7.

Koka champagnen på spisen i ca 10 minuter tills den avdunstar och blir kvar ca hälften. Detta kallas för reduktion.

8.

Vispa florsocker med champagnereduktionenen till en jämn smet.

9.

Vispa sen i smöret, lite i taget. Vispa tills krämen blir silkeslen och stabil.

10.

Lägg i 2-3 droppar färg.

11.

Jag använde gelefärg som är mer koncentrerat än hushållsfärg.

12.

Mellan de saftiga bottnarna lägg hackade jordgubbar och sen krämen.

13.

Klä tårtan i vispad grädde och dekorera med jordgubbar efter tycket.

Ingredienser

White Velvet tårtbottnar

280 g ( 2,5 cups) mjöl

400 g ( 2 cups ) socker

2,5 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

165 g ( 0,75 cup ) smör rumstempererat

0,6 dl ( 0,25 cup ) neutral olja, t ex rapsolja

2 dl ( 0,75 cup ) äggvitor, ca 6 st

2,4 dl buttermilk ( 2 msk vinäger i mjölk, låt stå för ca 5 minuter )

2 tsk vaniljsocker eller vaniljpasta

Champagnesmörkräm

2,4 dl ( 1 cup ) champagne ( välj den sorten du gillar eller har hemma )

3 dl florsocker

250 g smör rumstempererat

rosa gelefärg, ätbar

Dekorering

1,5 l jordgubbar, hälften hackade eller skivade att fylla tårtan med och hälften hela eller delade i halvor för att dekorera tårtan.

5-6 dl vispgrädde

ev 0.25 tsk bakpulver att vispa med gräddet