back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHIFFON-RULLTÅRTA MED BLÅBÄR OCH GRÄDDE

  • 45 minuter
  • 10 bitar

Har du varit med om något som gör dig så exalterat att du känner den bittra smaken av besvikelse samtidigt? Besvikelse att du inte har testat det tidigare? Besvikelse för att du har slösat bort tid? Du vet uttrycket ”Vart har du varit hela mitt liv?” Nej? Du har inte varit med om eller känner inte till uttrycket? Ja det låter mycket bättre på engelska i alla fall. Du undrar säkert vad jag svamla om. Rulltårta. Ok, rulltårta som rulltårta tänker du säkert. I hela mitt liv borde jag ha stött på en eller ett par rulltårtor. Men här pratar jag om rulltårtans rolls royce. Chiffon rulltårta. En krämig, luftig, saftig rulltårta som kan ätas precis utan fyllning.

Hur

Gör så här

1.

Fodra en form, ca 25X30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan

2.

Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme

3.

Blanda blåbärspulver och mjölk i en liten kopp och ställ åt sidan. Blanda vetemjöl, mjölk pulver, vaniljsocker och salt och ställ åt sidan. Blanda mjölk och olja i en kastrull och värm över vattenbad för ca 50 sekunder

4.

Sikta mjölblandningen över och vänd till en jämn smet. Tillsätt en äggula i taget och vispa jämnt

5.

Blanda ca 130 g av blandningen med blåbärspulvret

6.

Vispa äggvitorna ca 1 minut och sen tillsätt vinsten

7.

Fortsätt vispa till mjuka toppar. Tillsätt strösockret under fortsatt vispning, lite i taget

8.

Blanda ca 100 g av marängen med blåbärssmeten, jämnt och fint.Blanda resterande maräng i äggsmeten

9.

Häll äggsmeten i formen och slå formen lite i bordet. Jämna till toppen. Häll blåbärssmeten i en spritspåse och gör hål

10.

Spritsa smeten jämt över hela äggsmeten

11.

Med en kniv, dra från en sida till en annan, parallellt med ena kanten. Dra kniven från en sida till den andra. Gör samma sak på tvären

12.

Grädda kakan i mitten av ugnen för 15 minuter. Ta ut och låt den stå ca 5 minuter

13.

Bred på sylt och rulla försiktigt från den långa sidan. Dra pappret hårt runt rulltårtan och ställ kallt

14.

Lägg på ett serveringsfat. Dekorera med vispad grädde och blåbär samt citronmeliss

Tips!

1.

Vill du inte ha rulltårtan marmorerat då skippar du blåbärspulvret och 1 msk mjölk i början och delar inte smeten i två och blandar den en a delen med blåbärspulver

Ingredienser

Rulltårta

1,5 msk blåbärspulver

1 msk mjölk

1,5 dl vetemjöl

2 msk mjölkpulver

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

1 dl mjölk

0,75 dl rapsolja

6 äggulor

6 äggvitor

0,5 tsk tartar pulver/vinsten*

1 2/3 dl strösocker

Fyllning och dekorering

2 dl blåbärssylt

1,5 dl vispad grädde

Färska blåbär och citronmeliss