back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLAD BABKA VETEBRÖD

  • 30-35

Vackert sött bröd som kan varieras med olika fyllningar. Det finns otroligt många varianter på Babka. Själv har jag fastnat för choklad. Det är väl ingen överraskning för någon längre …jag fastnar alltid för choklad. Det här brödet blir en korsning mellan vanlig vetelängd och brioche med massor av smör emellan och knaprig topping. Måste erkänna att jag var till en början skeptisk till topping och funderade flera gånger på att skippa den. Strävar alltid efter saftiga och luftiga bröd och var rädd att toppingen bara skulle göra brödet hårdare och torrare.

Hur

Gör så här

1.

Blanda alla torra ingredienserna i köksassistent

2.

Tillsätt ägg och mjölk och kör på medelhastighet för ca 3 minuter

3.

Tillsätt smöret några kuber åt gången. Kör sen i ca 10 minuter tills degen släpper kanterna och har blivit blank och smidig

4.

Forma degen till en boll och lägg den i en oljad skål. Ställ kallt i kylskåpet minst 6 timmar eller över natten. Min deg fick villa i kylskåpet över natten. Tidigt på morgonen tog jag fram den kalla degen och lät den komma till rumstemperatur. Det tog lite tid så jag passade på att somna om. Inte ofta jag gör det annars

5.

Under tiden degen jäser förbered fyllningen och topping

6.

Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Rör i ev sockret och ta bort från spisen. När allt choklad har smält blanda i kakao. Börja med 3 msk så inte fyllningen blir för tjock. Låt den svalna

7.

Blanda alla ingredienser till topping till en gryning massa och ställ åt sidan

8.

Klä två formar med bakplåtspapper och ställ åt sidan

9.

Dela degen i två lika delar. Plasta in den du inte kommer arbeta med och ställ åt sidan

10.

Ta upp den ena degbiten på lätt mjölat bakbord och kavla tunt till en rektangel. Det gör inte så mycket om dina kanter inte är helt helt raka. Tänkbara på att kavla så du får ena sidan dubbelt så lång som din form

11.

Bre på halva chokladfyllningen men lämna ca en cm på kanterna. Rulla från den långa sidan och stäng både ändarna och kanten ordentligt så ingen choklad ev rinner ut. Vrid lite rullen åt olika hål samt dra lite i den försiktigt. Lägg ena änden i formen, pensla med lite uppvispad äggvita och strö ca 1/4 del av toppingen. Lägg sen den andra halvan av rullen över i formen, pensla med ägg och strö över 1/4 del av toppingen. Upprepa samma procedur med den andra degbiten

12.

Täck formarna med en fuktig kökshandduk och låt bröden jäsa på en varm plats minst 1 timme. Mina bröd fick jäsa i 1,5 timme

13.

När det återstår ca 20- 30 minuter av jäsningstiden sätt ugnen på 200º C

14.

Grädda bröden i ca 30-35 minuter eller tills dem känns färdiga. Kontrollera med en tandpetare att den kommer ut torrt. Låt bröden kallan på galler innan du avnjuter en bit eller två

Tips!

1.

Har du ingen assistent går det att knåda degen för hand förstås. Knåda riktigt ordentligt efter att du har inkorporerat allt smör

2.

Toppingen ger en knaprig yta, det blir jätte gott med den på men det går självklart att utesluta. Pensla bara de färdiga bröden med smör och strö lite socker när du har tagit ut dem från ugnen.

3.

Det är gott att blanda malda nötter (pecan-, hassel- eller valnötter) i chokladfyllningen. Även malen kanel blandad i choklad ska vara jätte gott. Testa dig fram till den fyllning du gillar bäst.

Ingredienser

Deg

8.5 dl mjöl (har använt Manitoba Cream som ger väldigt luftiga bröd)

1 dl strösocker

10 g torrjäst

3 ägg

1.25 dl mjölk

0.25 tsk salt (uteslut om du använder normalsaltat smör)

150 g rumstempererat smör i små kuber lite neutral olja till skålen

Chokladfyllning

130 g choklad (välj den sort du gillar men till ljus choklad uteslut eller halvera sockermängden)

100 g smör

2/3 dl strösocker

3-4 msk kakao

Topping

1.5 dl strösocker

0.75 dl mjöl

4-5 msk rumstempererat smör