Fodra botten på en rund form, med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
En superfräsch citroncheesecake utan ugn eller gelatin. Trixet sitter i att addera en ”hemlig” ingrediens. Hemlig och hemlig med tanke på att du har receptet nedan. Men men supergod och enkel cheesecake som du svänger ihop på under 30 minuter. Gör cheesecaken glutenfri genom att byta ut kexen mot glutenfri variant.
1.
Fodra botten på en rund form, med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2.
Blanda kex och smält smör till en blöt massa. Tryck kexmassan i botten på formen, använd baksidan av en matsked. Packa kexmassan riktigt hårt så kommer inte botten smula när du serverar.
3.
I en djup skål vispa färskosten med florsocker och vaniljsocker. Vispa jämnt. Tillsätt vispgrädden under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills cheesecaken börjar tjockna.
4.
Tillsätt citronsaften och Marsan vaniljpulver under vispning och fortsätt tills fyllningen är tjock. Skrapa ner från kanterna emellanåt.
5.
Häll fyllningen över botten i formen och jämna till ytan. Plasta in och ställ i kylskåp för minst 4-5 timmar, helst över natten.
6.
Vispa grädden med bakpulver till medelhårda toppar. Fyll en spritspåse med grädde.
7.
Lossa formen och ställ cheesecaken på ett serveringsfat. Spritsa grädde på toppen, toppa med riven citronskal eller kex och citronskivor samt ev myntablad.
300 g (18 stycken) Digestivekex, finkrossade
150 g normal saltat smör, smält
600 g färskost naturell
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
saften från 2 citroner
5 msk Marsam snabbvaniljpulver
2 dl vispgrädde
en knivsudd bakpulver*
riven skal från en citron eller en kex finkrossad
tunna citronskivor
färska myntablad