back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKLA VALNÖTSFRALLOR

  • 20-25
  • 7-8

Enkla valnötsfrallor som du svänger ihop degen på kvällen på 2 minuter och gräddar på morgonen så har du lyxfrukost på nolltid. Kan varieras och smaksättas med rivna morötter eller tranbär till exempel. Supersaftiga och goda.

Hur

Gör så här

1.

I en stor skål blanda de torra ingredienserna, inklusive valnötterna, med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar

2.

Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela med en degskrapa eller kniv i 7–8 bitar. Mjöla ytan lätt och dra ihop varje bit till en boll. Lägg bröden på bakplåtspapper med skarven neråt. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i 15 – 30 minuter

3.

Strö flingsalt över och grädda i mitten av ugnen för 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha)

4.

Låt frallorna kallna på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk

Tips!

1.

Degen ska vara klibbig

2.

Mjöla underlaget/bakbordet rikligt

3.

Mjöla dina händer rikligt

4.

Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar till frallor så du behåller kvar all luft i brödet

Ingredienser

Ingredienser

8 dl vetemjöl

2 tsk salt

1 tsk torrjäst

4 dl kallt vatten

2 dl valnötter, grovt hackade eller halverade

Flingsalt att toppa frallorna med