Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörj en rund form med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter. Klä utsidan på formen med aluminium folie ändå upp till kanterna.
Det är inget fel i att lägga lite mer tid på det du bakar eller lagar någon gång. Allting ska inte gå att göra på 10-15 minuter eller vad tycker du? Visst är det bra med enkla och snabbt att göra desserter men lägger du lite mer tid på det du bakar så brukar det löna sig. Ta till exempel denna cheesecake. Du bakar den i ugnen i vattenbad i en timme och sen får den stå kallt i minst 8 timmar eller fler. Du får en krämig cheesecake som inte är från denna värld. Så nästa gång du har lite tid över eller känner för att baka en lyxig och ”lät att göra även om det tar lite tid att grädda” och krämig cheesecake tycker jag du ska testa detta recept. Kommer inte att ångra dig. Själv ångrar jag bara en sak. Skulle ha gjort en stor sats för 6 portioner är alldeles för lite.
1.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörj en rund form med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter. Klä utsidan på formen med aluminium folie ändå upp till kanterna.
2.
Blanda alla ingredienser till botten och tryck i botten på formen.
3.
Grädda i ugnen för ca 8 minuter.
4.
Låt stå och svalna medan du gör cheesecakesmeten.
5.
Vispa osten luftigt och tillsätt strösocker och vaniljsocker.
6.
Vispa lätt och skrapa kanterna.
7.
Under fortsatt vispning tillsätt äggen och äggulorna, ett i taget.
8.
Vispa sist i vispgrädden till en jämn smet.
9.
Häll i formen och jämna till ytan.
10.
Grädda i nedersta delen av ugnen i vattenbad i en form med höga kanter så du kan fylla på med vatten minst 4 cm eller minst till hälften av höjden på formen.
11.
Grädda för 1 timme utan att öppna luckan.
12.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken vila i 30 minuter med stängd lucka.
13.
Täck med lock eller folie och låt den stå kallt för minst 8 timmar.
14.
Sikta lite florsocker innan serveringen eller servera med en klick vispad grädde.
100 g Digestive eller Mariekex finkrossade
0.5 dl strösocker
4-5 msk smält smör
500 g färskost typ Philadelphia
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
2 äggulor
2/3 dl vispgrädde
florsocker att sikta innan servering
ev bär och färsk citronmeliss eller myntablad