I en djup kastrull, fräs de hackade grönsakerna i olja tills de blir mjuka. Tillsätt hackade tomater och paprikapuré, fräs lite till
Här bjuder jag på mammas frikadellsoppa, ciorba de perisoare, en typisk traditionell rumänsk soppa. En av mina favoriter från barndomen.
1.
I en djup kastrull, fräs de hackade grönsakerna i olja tills de blir mjuka. Tillsätt hackade tomater och paprikapuré, fräs lite till
2.
Tillsätt vatten och låt det koka upp. Under tiden gör frikadellerna. Du kan låta en halv gullök och en bit färsk paprika att koka med i soppan. Ger god smak till själva soppbuljongen. Ej ett måste
3.
I en skål blanda alla ingredienser till frikadellerna. Forma till lika stora runda bollar
4.
När soppan börjar koka lägg i alla frikadeller och låt den sjuda på mellanvärme under lock
5.
När frikadellerna är kokta tillsätt vegeta, salt och peppar. Tillsätt citronsyra så soppan blir lagom sur för din smak
6.
Ta bort från spisen och strö över libbsticka eller persilja. Servera soppa med en msk gräddfil eller grädde i och ev en brödbit till. Njut!
4-5 msk rapsolja
2 medelstora morötter, finhackade
1 medelstor palsternacka eller persiljerot
1 bit rotselleri
1 tomat, finhackad
1 msk paprikapuré
ca 1,5 l vatten
3-4 msk vegeta allkrydda
salt och peppar efter smak
500 g kalv eller nötfärs
1 gullök finriven
3 msk hackad persilja
1 ägg
1 msk paprikapuré
salt och peppar
1,5 dl rundkornig ris
2 msk vegeta allkrydda
citronsyra efter smak
2 msk libbsticka eller persilja, finhackad, att toppa med
gräddfil eller grädde till servering