back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MAMMAS FRIKADELLSOPPA

  • 6 personer

Här bjuder jag på mammas frikadellsoppa, ciorba de perisoare, en typisk traditionell rumänsk soppa. En av mina favoriter från barndomen.

Hur

Gör så här

1.

I en djup kastrull, fräs de hackade grönsakerna i olja tills de blir mjuka. Tillsätt hackade tomater och paprikapuré, fräs lite till

2.

Tillsätt vatten och låt det koka upp. Under tiden gör frikadellerna. Du kan låta en halv gullök och en bit färsk paprika att koka med i soppan. Ger god smak till själva soppbuljongen. Ej ett måste

3.

I en skål blanda alla ingredienser till frikadellerna. Forma till lika stora runda bollar

4.

När soppan börjar koka lägg i alla frikadeller och låt den sjuda på mellanvärme under lock

5.

När frikadellerna är kokta tillsätt vegeta, salt och peppar. Tillsätt citronsyra så soppan blir lagom sur för din smak

6.

Ta bort från spisen och strö över libbsticka eller persilja. Servera soppa med en msk gräddfil eller grädde i och ev en brödbit till. Njut!

Ingredienser

Soppan

4-5 msk rapsolja

2 medelstora morötter, finhackade

1 medelstor palsternacka eller persiljerot

1 bit rotselleri

1 tomat, finhackad

1 msk paprikapuré

ca 1,5 l vatten

3-4 msk vegeta allkrydda

salt och peppar efter smak

Frikadeller

500 g kalv eller nötfärs

1 gullök finriven

3 msk hackad persilja

1 ägg

1 msk paprikapuré

salt och peppar 

1,5 dl rundkornig ris

2 msk vegeta allkrydda

Till servering

citronsyra efter smak

2 msk libbsticka eller persilja, finhackad, att toppa med

gräddfil eller grädde till servering