back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MINIPAJER MED ÄPPLE OCH SALTKARAMELL

  • 26 personer

Tänk dig små söta minipajer som du äter direkt från serveringsfatet. Istället för att servera en paj till 10 personer varför inte servera 10 portionspajer? Eller fler? Passar perfekt till dessertbuffén. Som plockmat fast dessert. Här har jag fyllt de små rackarna med äpple och saltkaramell men sylt eller en färskost och citronfyllning i blir säkert mycket gott. Jag kan tänka mig att fårost gör minipajerna till det perfekta tilltugget på minglet eller i början av middagen.

Hur

Gör så:

1.

Vispa mjöl, salt och bakpulver i en stor skål.

2.

Tillsätt smöret i skålen och använd fingrarna för att arbeta smöret i mjölet tills blandningen är konsistensen av våt sand.

3.

Rör i gräddfilen (degen blir kladdig) och lägg sedan degen på en väl mjölad arbetsyta.

4.

Knåda degen ett par gånger tills den kommer ihop, tillsätt mer mjöl, 1 tesked åt gången om degen är för klibbig att hantera. Kavla degen till en rektangel och vik den i tredjedelar som om du viker ett brevpapper.

5.

Rotera degen 90º och rulla ut den igen till en rektangel. Vik degen igen i tredjedelar, plasta in den ordentligt i plastfolie och kyl den i minst 30 minuter medan du gör fyllningen.

6.

I en liten skål, kombinera äpplen, citronsaft, kanel, socker och mjöl, rör om tills det är grundligt blandat. Ställ åt sidan.

7.

Förvärm ugnen till 200º C.

8.

Ta bort degen från kylskåpet och lägg den ut på en välmjölat bakbord och kavla ut den ca 3-4 mm tjock.

9.

Använd en ca 6-7 cm cirkulär utstickare eller kopp, skära ut så många cirklar som möjligt. Kavla degspillen och fortsätt att skära ut cirklar tills du använder hela degen, se till att du har jämnt antal cirklar.

10.

Placera en halv tesked äpplefyllning i mitten på hälften av cirklarna, med tillräckligt utrymme runt kanterna. Tillsätt en bit av de hackade karamellerna på äpplefyllningen och en nypa havssalt.

11.

Skär några snitt i cirklarna som kommer läggas som topp på pajerna.

12.

Placera dem uppe på varje fylld cirkel, använd sedan en gaffel för att trycka ihop kanterna tillsammans och försegla varje paj.

13.

Lägg pajerna på en plåt på bakplåtspapper.

14.

Pensla varje paj med äggtvätt och strö över strösocker.

15.

Baka pajerna i mitten av ugnen för ca 10- 15 minuter, eller tills dem är guldbruna.

16.

Ta ut plåten från ugnen och låt pajerna vila i 10 minuter innan dem serveras.

Ingredienser

Pajdeg

5 dl vetemjöl

0,5 tesked salt

0,5 tsk bakpulver

225 g kallt osaltat smör, skuren i kuber

1 dl kall gräddfil eller crème fraiché

Äpple- och karamellfyllning

3 dl små tärningar (skalade) äpplen

2 tsk färsk citronsaft

0,5 tsk kanel

0,75 – 1 dl strösocker

2 tsk vetemjöl

8 st mjuka karameller, grovhackade

flingsalt

Topping

äggtvätt (1 ägg lätt visst med 1 msk vatten)

strösocker (tillval)