back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIGA FRALLOR MED KOKOSMJÖLK - PANI POPO

  • 12 personer

Är inte Pani Popo det sötaste namnet på en fralla? Det tycker jag i alla fall. När jag la mina ögon på en bild på nätet och såg namnet blev jag som förhäxad. Måste testa… Om inte jag kan åka till Polynesiska öarna då får öarna komma till mig eller var det inte så man sa? Dessa Pani Popo som är egentligen från Samoa ön men äts nästan överallt runtomkring (har jag hört) är saftiga och luftiga sötfrallor bakade med kokosmjölk och indränkta i kokos sås. Makalöst goda!

Hur

How to

1.

I en skål blanda hälften av kokosmjölken, smöret o små bitar, strösocker och salt och mikra någon minut. Rör i tills smöret har smält

2.

Vispa i ägget och mjölkpulvret. Om vätskan är för het vänta lite så du inte får ägget att koka i

3.

Häll i den aktiverade jästen och blanda väl

4.

I köksassistent häll 8.25 dl vetemjöl och vätskan och kör på medelhastighet. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara fuktig men mjuk och inte fastna på händerna

5.

Fortsätt knåda för ca 8-12 minuter. Ju mer du knådar, eller assistenten, desto luftigare blir bröden

6.

Olja lätt en stor skål och lägg i degen efter du har rullat runt så den blir oljig. Ställ på en varm och dragfri plats övertäkt med en kökshandduk och låt den jäsa 1-2 timmar

7.

Min deg fick jäsa i ca 2 timmar så jag gjorde annat under tiden

8.

Sätt ugnen på 200º C och smörj formen

9.

Dela degen i 12 bitar och rulla till runda bullar. Placera bullarna med skarven neråt i den form, eller formar som i mitt fall. Ställ bullarna en bit ifrån varandra så dem får plats att jäsa. Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa ca 30- 45 minuter

10.

Häll kokosmjölk, socker, vatten och maizena i en skål och koka upp snabbt på spisen, under omrörning

11.

Häll såsen över bullarna, pensla ev lätt så hela ytan är täckt. Strö ev över socker

12.

Sänk värmen till 175º C och grädda i mitten av ugnen för ca 20- 25 minuter. Täck toppen med aluminiumfolie ifall bullarna får en tendens att brännas innan dem känns klara

13.

Låt dem svalna i formen

Ingredienser

Deg

2 msk torrjäst aktiverat (blanda med 3 msk varmt vatten och låt stå och skumma för ca 5-10 minuter)

0.5 burk kokosmjölk rörd

4 msk rumstempererat smör

1 stort ägg

0.75 dl mjölkpulver

1.5 dl strösocker

en nypa salt

8.25 – 8.5 dl vetemjöl ( har använt TIPO ”00” från Ramlösa Kvarn)

Topping

0.5 burk kokosmjölk rörd

1 dl vatten

0.5 dl strösocker

2 tsk maizena

2 -3 msk strösocker eller brunt socker till topping