back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMMELCHEESECKAKE

  • 10 personer

Semmelcheesecake. Svingod för att citera dottern. Hon var och hälsade på en kväll innan hon skulle jobba natt. Hade precis fotograferat färdigt både semmelglassen och denna cheesecake så det var bra tajmning. Hon smakade glassen efter middag och tog med sig två stora bitar cheesecake som hon skulle äta på sin rast.

Hur

Instruktioner

1.

Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20–22 cm i diameter, med bakplåtspapper både botten och väggarna. Ställ åt sidan.

2.

Kör kakorna i matberedaren till du får en grynig massa. Blanda med smält smör och kardemumma till en blötmassa som du trycker ner i botten på formen. Använd baksidan av en matsked. Packa massan ordentligt så botten inte smular senare. Ställ formen i kylskåp tills du förbereder fyllningen.

3.

Vispa grädden till hårda toppar. Vispa färskosten tillsammans med vaniljsocker i en annan skål. Vänd grädde och den smälta och avsvalnade chokladen i färskosten. Blanda jämt. Tillsätt mandelmassan och vänd ett par gånger.

4.

Häll fyllningen i formen och jämna till ytan. Ställ kallt i minst 2 timmar.

5.

Garnera med vispad grädde som du spritsar i ett fint mönster och strö över smulade kex.

6.

Förvaras kallt till servering.

Ingredienser

Botten

250 g mandelkubb kakor, ca 10 stycken

75 g smör, smält

0.5 tsk kardemumma kärnor, mortlade

Cheesecake

2 dl vispgrädde

100 g vit choklad, smält och avsvalnat

500 g färskost

1 tsk vaniljsocker

100 g mandelmassa*, mjuk rörd med ca 0.5 – 1 dl mjölk eller vispgrädde

Garnering

1.5 dl vispgrädde

2 stycken mandelkubb, smulade